© 2016  «Дубенський християнський навчально-виховний комплекс "ПРЕМУДРІСТЬ" ».

Телефонуйте: +3 (067) 226-30-90  /   info@premudrist.com   /   м.Дубно, 35604, вул. Грушевського,142

Please reload

Останні додані події:

Гість з Нідерландів

03/03/2017

 

 

          З 27 лютого по 1 березня у Дубенському  християнському  навчально-виховному  комплексі  «Премудрість»  відбувалися зустрічі з  почесним гостем - вчителем християнської школи з Нідерландів, селища Катвайк ан Зе (Katvayk un Ze ) Вінсентом ван Зейленом (Vincent van Zuijlen).
Першою зустріччю був семінар про сучасні тенденції освіти Нідерландів та особливості християнської освіти. 
         Нідерланди в 14 разів менша країна за нашу державу, але щодо розвитку освіти, то заслуговують на увагу слушні поради і рекомендації.  «Якщо ви бажаєте заснувати школу у Нідерландах - розповідав Вінсент, ви можете зробити це за підтримки держави».  Уряд виділяє  6000  EURO в рік на одну дитину, а також забезпечує зарплатнею вчителів. Але якщо школу фінансує держава, то вона має вплив на зміст навчальних програм. 
         Освіта Нідерландів має три рівні: 
–Початкова освіта (4-12 років);
–Середня освіта (13-16/18 років);
–Вища освіта (Університет).  
         Різновиди освіти:
-Загальна освіта: керується місцевим самоврядуванням, або приватними організаціями;  
-Особлива освіта;
-Освіта  релігійних груп: школи, які засновані церквами;
-Освіта, яка працює за особливими освітніми концепціями (Далтон, Монтесорі, тощо…);
-Інклюзивна освіта для дітей із особливими потребами: (хвороба, або обмеження, «сонячні діти», ускладнена поведінка);
-Домашня освіта.
             Вінсент розповів про сучасні тенденції освіти. Особливостями є відкритість новому, орієнтація на загальнолюдські цінності. Значення має інноваційна компетентність педагога, здатність не лише підтримувати інноваційні процеси, а й ініціювати їх. А щодо формування особистості дитини, то кожен учень має усвідомити свою необхідність навчатися, виробляти в собі емоційну стабільність, адекватну самооцінку, позитивне мислення та креативність. Не є важливим запам’ятати факти, адже це без проблем можна відшукати в інтернеті. Потрібно навчитись використовувати інформацію у корисний для себе спосіб, звіряючи її з біблійними принципами, адже ми, як і наші діти  грішні і потребуємо спілкування з Богом в особливій мірі.
         Вінсент підсумував свої роздуми словами Андреаса Шляйхера (Andreas Schleicher): «Технології можуть підсилити добре навчання, але технології не в змозі замінити погане навчання».       

    Розкрити зміст християнської освіти гість зміг, застосовуючи наступні аргументи: не маючи християнської основи у своєму житті, а також не знаючи, як практично застосовувати віру і свої взаємовідносини з Богом, діти виростатимуть без належного спрямування і будуть жити без Бога. Вінсент радив «привести дітей до потужного джерела, до Господа, щоб привідкрити небо і відчути його присмак». 
Навчати дітей означає торкатися маленьких сердець. Саме тому вчитель за версією Віма тера Хорста (Wim ter Horst) має мати якості педагогічного квінтету: розпорядник, садівник, пастух, керівник і священник.    

       На завершення семінару Вінсентом ван Зайлен (Vincent van Zuijlen)  побажав: працюйте, щоб привести дітей до Ісуса, ідіть за Господом, зміцнюйтесь радістю і любов’ю,  яка іде від Нього і ніколи не забувайте чудових Божих обітниць.

 

 

 


        На семінарі-практикумі, який відбувся першого березня, педагоги мали змогу вислухати та обговорити тему «Викладання як дотик: біблійна інтеграція в шкільні програми та предмети». 
        Говорячи про біблійну інтеграцію, Вінсент порівняв її застосування з притчею про «розчину»: « Царство Боже подібне до розчини, яку бере жінка, кладе на три мірки муки, аж поки все вкисне» (Лк. 13. 20 – 21; Мт. 13. 33). Щоб інтегрувати біблійні істини, потрібно використовувати Святу Книгу щоденно. Навчальним процес має бути цікавим і цілісним. 
Необхідно  слідкувати за тим, щоб бути прикладом, зразком християнина для  своїх  учнів. 

 

Маємо відкривати світ у Божу дійсність, перетворювати звичайне  у особливе.
За словами Вінсента, інтегруючи Біблію, ми «несемо Христа на своїх плечах». Іноді немає слів для опису, але допомагають ілюстрації, тези, природа. Щоб показати Боже творіння, варто доторкнутись до живого об’єкта, відчути смак, запах, насолодитись кольором. Все це в поєднанні говорить до дитячих сердець, дає стимул для роздумів, творчих ідей. Послугують запам’ятовуванню і «досвіди серця», життєві історії, зустрічі з цікавими людьми. Є достатньо моментів, які сприяють засвоєнню знань і умінь. Головне молитись, жити «обличчям до Бога», чути музику  Біблії, використовувати дари, які Бог дарував нам і нашим дітям.
Вінсент  переконаний, що діти запам’ятають того вчителя,  через якого вони будуть покликані на небеса.

На могильній плиті Яна Лайсарта написані слова істини:
«Вся освіта- це питання любові, терпіння і мудрості.  І останні два ростуть там, де перше розквітає».

 


            Вчитель з Нідерландів  зумів надихнути слухачів семінару на думку, що ми на землі  не просто вчителі, а доморядники, посланці задумів Божих. І не варто  над міру хвилюватись, а більше  довіряти Творцю, адже Він нас веде по вузькій стежині до неба, якщо ми її обираємо. Вибір залишається за нами! 

 

 

Please reload

Please reload

Архів